Kontakt os 42157580 info@gundogpro.dk      ✎  Formular
Densensitivering og kontra betingning
Eller: Stop hunden med at gå amok over for andre hunde, gls leverancen, høje lyde etc ....

Dette blog-indlæg er en beskrivelse at to ovennævnte metoder. Om du vil vil have din udadreagerende hund til at acceptere andre hunde gennem kontra betingning eller du arbejder med at undgå et din hund bliver skudræd ved hjælp af densensitivering er dette et forsøg på at forklare hvad metoderne går ud på:

Systematisk  densensitivering:

Densensitivering betyder en meget langsom og forsigtig stigning af påvirkning af noget som hunden er bange for. Det kan for eksempel være fyrværkeri, hvor man bruger en optagelse af fyrværkeri på stereo-anlæget og begynder med volume knappen på 1/2 for derefter meget langsomt over tid (dage, uger, måneder) at øge lydstyrken. 

Det er vigtigt at i det øjeblik at du ser at din hun bliver det mindste bange for lyden at du sænker lydstyrken og hunden igen acceptere lydene. For så til sidst ikke at være bange.

Kontra betingnig:

' Kontra betingning er en type af klassisk betingning.... Men hvad er klassisk betingning ?
Hvis du har hørt om Pavlov og hans hunde, hvor han fik hundene til at producere spyt bare ved at ringe med en klokke, har du hørt om klassisk betingning. 

Klassisk betingning er automatisk reaktioner som spytproduktion, ændring af hjerte rytme. Altså automatiske reaktioner og ikke adfærd.

Typisk bruges der en neutral stimulus, som f.eks. en klokke, i klassisk betingning, hvorimod vi i kontra betingning prøver at klære hunde at blive glad for noget den ellerede ikke bryder sig om eller er bange for.

Eksemple: Du har en hund der er bange for fremmede hunde og du vil lærer den at acceptere andre hunde. I kontra betingning vil vi så give vores hund super lækkre godbidder hver gang der er en fremmed hund. Over tid vil hunden lære at forudsige at når den ser en fremmed hund er der godbidder på vej og den vil acceptere fremmede hunde.

Lagde du mærke til at jeg skrev "hver gang" i afsnittet ovenover. Der er fordi vil vil have det der hedder en 1:1 ratio. Hvis hunden ikke får denne godbid hvergang der er en fremmed hund, er denne metoden ikke helt så effektiv som vi kunne ønske os.

Det betyder så, at når i ikke er i en kontrolleret miljø som f.eks. på træningspladsen, skal du planlægge at enten at have godbidder med eller at undgå fremmede hunde. 

https://aztecanimalclinic.com/wp-content/uploads/2016/08/Counterconditioning.jpg

Oh ja og som en vigtig sidebemærkning: Du stiller dig ind mellem din hund og det der gør den bange og giver godbidderne således at du kan få dens fulde opmærksomhed.

Åben bar/Lukket bar

Jean Donaldson’s Åben bar/Lukket bar teknik er en metode til at lave kontra betingning:

Når den ting sker som hunden ikke bryder sig om, så skal godbidderne flyde i en lind strøm. Baren er åben og festen er begyndt.

I det øjeblik at det farlige ikke længere er der, stopper godbidderne og derved er bare lukket og festen er slut.

Det er dog yders vigtigt at du kan afkode en positiv emotionel betinget respons hos hunden før du går videre i processen. Se efter om hunden er glad og forventer en godbid, logre med halen, har en åben glad mund etc.

Densensitivering kombineret med kontra betingning

Oftes benyttes disse metoder i kombination. 

Hvis vi bruger eksemplet med at din hun ikke kan lide fremmede hunde. Kan du bruge densensitivering ved at holde den nødvendig afstand til en fremmed hund og om nødvendigt at flytte længere væk fra den fremmed hund. (Du skal do være opmærksom på om din hund reagere forskelligt på en hund i bevægelse eller på en den sidder stille) 

Du bruger så kontra betingning ved at give din hund godbidder i det øjeblik din hund bliver opmærksom på den anden hund.

Du kan også bruge kontra betingning når der sker et uheld i forbindelse med træning af  densensitivering.

Almindelige fejl:

- Godbidderne skal være ekstra gode og skal være anerledes end hvad du ellers bruger af godbidder. Det kan godt gå hen og blive et våbenkapløb, men godbidder som kylling, tørrede leverstykker, ost er gode. 

- Dårlig timing. Målet med kontra betingning er at lære din hund at den farlige ting betyder at der kommer noget ekstra god. Det betyder at du skal være opmærksom på din hund så det ikke er når du opdager den fremmede hund, men det er når din hund opdager den fremmed hund!. (Kæphest: Slip den telefon og sluk lydbogen/musikken når du er uden med din hund !)

- Du går for hurtig frem, Det er nok den mest hyppige fejl. Det er hundens tempo der diktere hvor hurtigt du kan udvide øvelserne. Disse metoder er ikke for den utålmodige .... Tegn på at du går for hurtigt frem kan være en "hård" mund når hunden tager en godbid, eller kun nogen gange at være interesseret, sænket hale, sænket krop etc. Så er det bare med at stoppe og gå et par skridt tilbage i øvelserne.

- Lær hundens kropsprog. Lær at aflæse hvornår den er bange og hvornår du får en positiv betinget respons. Hvis du ikke kan læse hvornår din hund er bange kan du gøre tingene meget værre. Så meget værre at det bliver et traume og det er meget mere vanskeligt at rette op på, hvis ikke umuligt. Hvis du ikke kan læse et positivt feedback fra din hund, ved du ikke hvornår du kan gå videre med øvelserne.  

Play-bow og hundeleg