Kontakt os 42157580 info@gundogpro.dk      ✎  Formular
Ro-På !.. Lær hunden af slappe af
Pulsen ned på en hyperaktiv hund/hvalp

For mange hunderacer er det at slappe af ikke rigtig en naturlig sindtilstand og det er så vores opgave at lære dem det for, at få en hverdag til at kunne fungere. Dette gælder også for hyperaktive hvalpe således at vi kan får dem i en metal tilstand så vi kan kan håndtere hunden og få fokus. Dette giver også hunde med lav impuls-kontrol en mulighed for bedre at kunne indgå i den menneskelige verden.  

Dette opnår vi bedst med positiv og belønnings baseret indlæring. Samt at opstille vores øvelser således at hunden har den største sandsynlighed for at træffe det korrekte valg der udløser en positiv belønning. At hunden selv tager det korrekte valg giver en dybere indlæring og herved et hurtigere resultat. 

Før du begynder med disse øvelser er der nogle fordsætninger, der skal være på plads:
- Du skal selv have "ro-på" og have en lav puls mens der trænes
- Du skal have god tid (den første træning med en voksen hund ca 1 time )
- Du skal finde et sted i hjemmet, hvor i kan være uforstyrret og hvor der minimalt af mentale og fysiske ting der kan interessere hunden.
- Hunden skal være luftet og have udført nogle ting der har gjort den noget træt. F.eks. løst svære opgaver hvor den skulle bruge næsen og hvis det er en race der kræver fysisk aktivitet, skal den have brugt musklerne. 

Du skal bruge: halsbånd, snor, godbidder og to puder/tæpper (en til dig og en til hunden)

Giv hunden snor på og gå ind i "øvelokalet"

Læg tæppet til hunden og sæt dig på puden samtidig med at du sætter dig på enden af snoren. 

Nu skal du ikke gøre noget ..... ! Det vil sige, at du ikke gør noget som helst andet end at ignorere hunden. Og det gør du indtil at hunden falder til ro og eventuelt sætter/lægger sig på tæppet og ja det kan godt tage rigtigt lang tid, men til sidst vil hunden kede sig og falde til ro.
I det øjeblik skal du så til gengæld rose hunden en et Dygtig/Good Dog og given den en godbid. Er hunden voldsomt mad fikseret skal du nok skifte godbiden ud med et stykke legetøj. Men gør det det nu helt roligt således at hunden ikke bliver hidset op af det !. Opgave går så på at med tiden udvides længden af tiden at hunden er i ro før ros og godbid kommer.

Du kan nu vælge enten at løsne hunden eller rejse dig op for lige som en indikation af at i kan genstarte øvelsen. Hvis hunden bliver ophidset af af få ros og godbid går du ikke noget og bliver siddende til at hunden falder til ro igen og du gentager herved øvelsen.

Når i har fået dette til at fungere, og ja det kan tage tid som i enten timer eller dage, er det så at du skal lægge et kommando til øvelsen. Det er ligegyldigt hvilket ord du bruger, men det skal ikke være et ord du bruger i en anden kommando, så f.eks. "Chill", "Settle", "Ro På" kunne være gode eksempler.   

Nu er det bare med at gentage og gentage øvelsen .... Ros og godbid kombinationen  er det der hedder "operant betingning" og det betyder grundlæggende at adfærd der belønnes med noget positivt giver den ønskede adfærd (tænk Pavlov's hunde)  

Når i begge er fortrolige med øvelsen og du kan få hunden til at være i ro i langt stykke tid er det så tiden hvor du begynder at udfordre hunden med enten at skifte til et andet sted i huset eller at tilføje distraktioner for hunden. Men kun en af delene ad gangen !!!!

Tid sidst kan du gå en tur i byen og sidde på cafe og give kommandoen "Chill" til hunden hvorefter den lægger sig ned og du slapper af med en kop kaffe.:-) 

Derudover er det en rigtig god ide at indbygge nogle kommandoer/retningslinjer i hverdage både for den hyperaktive hund og for den almindelige hund. Kommandoer som "Wait"/"Vente". Altså vent med at kaste dig over madskålen før jeg har sagt værsgo, vent med at gå gennem døre før jeg er kommet ud så jeg ikke bliver tacklet på dørtrinnet eller væltet ned i vandskålen etc etc.  


Densensitivering og kontra betingning
Eller: Stop hunden med at gå amok over for andre hunde, gls leverancen, høje lyde etc ....